Du har ju åkt förbi

Annika Ström
@jönköping

Annika Ström är född 1964 i Helsingborg och är bosatt i England. Hon arbetar med en mängd olika metoder, uttryck och tekniker; allt från textverk, film, teckning, måleri, skulptur, musik till performance.

Hennes texter är ofta enkla vardags uttryck som hoppas på att finna en annan mening genom att manifesteras i ett konstnärligt uttryck; som t.ex. noggrant målat på duk, utskuret i metall och placerat på tak eller blästrat i sten. Hennes verk verkar anti hierarkiska och hennes enkla fraser har nyligen blivit placerade på nya humanioras tillbyggnad på universitet i Lund. Här kontrasterar texterna till den annars hög intellektuella verksamheten på institutionen.

Existentiell innebörd

Ström anser att det svenska språket enklaste vardagsfraser rymmer en annan mer existentiell innebörd. Betraktaren får själv välja.

Ströms senaste utställningar har varit på galleri Atle Gerhardsen, Berlin, CAAC, Sevilla, Museum fur Gegenwart och Siegen. Filmerna som visades i tyska Siegenspelades in i Röhälla strax utanför Tranås.

Ström senaste performance verk har visats på fig.2/ICA, London, Moderna Museet, Malmö, Winchester Great Hall, Winchester, Kunstnerernas Hus och Oslo. Ström arbetar just nu med en kortfilm med den svenska skådespelerskan Cecilia Frode i uppdrag av fig.2 på ICA i London för premiär i Oktober 2015.

Konsthall Jönköping är namnet på ett tvåårigt konstprogram med syfte att pröva och iscensätta flera konstprojekt på olika platser runt om i Jönköpings kommun.

Konsthall Jönköping prioriterar konstverksamheten i första hand – inte lokalerna. Verksamheten skall synliggöra samtidskonst som provocerar, berör människor och breddar samhällsdebatten. Projekten ska fånga upp ny teknik och nya sätt att arbeta med konst.

Konsthall Jönköping planerar flera konstprojekt, utställningar och samtal under 2015–2016 och inleds den 7–8 augusti med en ljus- och ljudperformance av konstnären Carl Michael von Hausswolff på parkeringshuset Automobilpalatsets översta våning.

Konsthall Jönköping drivs av Jönköpings kommun med stöd av Region Jönköpings län.

#konsthalljonkoping