Green Noise

Johanna Byström Sims
@Järstorps Prästgård
& Elmia Lantbruk
& Biograf Fokus

Green Noise är ett tvådelat konstprojekt som förenar det senaste inom jordbruksteknik med ett iakttagande av naturen, dess växtkraft, färg och ljud. Konstnären Johanna Byström Sims översätter i konstverket lantbrukarens faktiska arbete på åkern till ett verk där grödornas olika gröna nyanser blir till både ljud och form. Den första delen, det rörliga ljudverket "The Background Noise of the World", äger rum på ett fält vid Järstorps Prästgård. Genom att konstnärligt bearbeta data från teknisk utrustning som används för att sprida rätt mängd gödning på fälten, ger Johanna Byström Sims de odlade fälten en egen röst. Genom högtalare monterade på traktorn får vi höra en röst som aldrig tidigare hörts.

Utifrån samma insamlade tekniska data översätts sedan informationen till videoverket "Reflectance of Green", i ett pixellikanade rutmönster i olika nyanser av grönt. Den rörliga bilden kan associeras till ett böljande sädesfält. Konstfilmen "Reflectance of Green" presenteras i sin helhet vid ett seminarium under Elmia Lantbruks framtidsforum och filmen kommer att visas under mässdagarna i Elmia Lantbruks lounge.

Staden som en levande organism

Johanna Byström Sims är född 1971 i Sala. Hon bor och arbetar i Sala och Stockholm. Byström Sims är utbildad vid School of Visual Arts i New York, USA och University of Leeds, England och har gått ett projektår på Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Hon arbetar med bland annat skulptur, teckning och ljud. Staden som motiv återkommer ofta i hennes teckningar och skulpturer, som på olika sätt undersöker staden som en levande organism. I sin ljudkonst använder hon sig av ljud som ligger nära människan, såsom röst och andning, och låter dem ta plats i rummet. Johanna Byström Sims konstverk är ofta interaktiva och en viktig del i arbetsprocessen är att utforska ny teknologi. Arbetet kan ske i samarbete med andra experter som till exempel programmerare.

The Background Noise of the World
@Järstorps Prästgård
Öppet: 16 oktober, 13.00.
Platsen för ljudkonstverket är ett fält vid Björnebergs gård, strax nordväst om Jönköping.
Latitud: 57.809531
Longitud: 14.124226

12.30 Buss avgår från Stadsbiblioteket Jönköping med ett stopp på centralstationen (resan är gratis).
13.00 Invigning
13.20 ”The Background Noise of the World” - Traktorn startar och ljudverket framförs på fältet av lantbrukare Hans Lundberg, Järstorps Prästgård.
13.45 Soppa och smörgås i logen (100:-)
14.20 Konstsamtal i logen med:
Niklas Östholm, curator och skribent.
Petra Johansson, konstkonsulent och frilansande curator.
Ýrr Jónasdóttir, Museichef, Ystads konstmuseum.
15.15 Buss avgår tillbaka till Jönköping.

Vill du åka med i bussen och/eller köpa soppa? Anmäl dig senast 7 oktober på info@konsthalljonkoping.se.

Reflectance of Green
@Elmia Lantbruk
Öppet: 19-21 oktober.
Utställning av filmkonstverket " Reflectance of Green " och en kort dokumentär om projektet visas under Lantbruksmässan på Elmia.

Reflectance of Green
@Biograf Fokus
Öppet: 21-24 oktober.
“Reflectance of Green” visas på Stadsbiblioteket, i Fokus, under bibliotekets öppettider, fredag och måndag 9-19, lördag och söndag 11-15. Fri entré.

Vill du vara en del av vårt filmcrew på plats? Maila info@konsthalljonkoping.se.

Konsthall Jönköping är namnet på ett tvåårigt konstprogram med syfte att pröva och iscensätta flera konstprojekt på olika platser runt om i Jönköpings kommun. Konsthall Jönköping prioriterar konstverksamheten i första hand – inte lokalerna.

Verksamheten skall under 2015-2016 synliggöra samtidskonst som provocerar, berör människor och breddar samhällsdebatten. Projekten ska fånga upp ny teknik och nya sätt att arbeta med konst.

Konsthall Jönköping drivs av Jönköpings kommun med stöd av Region Jönköpings län.

#konsthalljonkoping